Salam...
Entry kali ni nak berkongsi resepi dgn anda semua....kali ni resepi yang boleh dijadikan santapan minum pagi dan juga minum petang....memang sedap dan sesuai juga utk sesiapa yg rasa2 nak berdiet boleh la makan pagi ngan scone ni...
CHOCOLATE CHIP RAISIN SCONE
Bahan-bahan:
4 cwn tepung gandum
2/3 cwn gula castor
½ cwn serbuk susu tepung
4 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk kayu manis (tak letak pun)
½ sudu kecil garam halus
2/3 cwn butter
1 cwn chocolate chip
½ cwn raisin
1 biji telur, dipukul sedikit
½ cwn air
Cara-cara:
1. Dalam mangkuk besar, satukan tepung, gula, susu tepung, baking powder, serbuk kayu manis dan garam. Masukkan butter gaul dgn tangan sehingga menjadi crumbs. Tambah chocolate chip dan raisin.
2. Kemudian tambahkan telur dan air ked lm adunan, gaul sehingga sebati.
3. Canai kan doh setebal 1 inci dan tekapkan guna penerap bulat.
4. Bakar pada suhu 200oC selama 20-25 minit sehingga kekuning-kunigan.
sebelum dibakar
baru keluar dari oven...smell yummy...
makan ngan home made strawberry jem...
No comments:
Post a Comment